Natisni
Pojdi nazaj

Rubson Raid TurquoiseOpis dogodka

Raid Turquoise je edinstvena, vzdržljivostna navtična dirka, ki jo je leta 2001 ustanovil v Belgiji rojen adrenalinski odvisnež Fellipe Martin. Veliko bolj profesionalen je dogodek postal leta 2002, ko se je kot glavni sponzor pridružilo podjetje Rubson By Henkel in dirko so preimenovali v Rubson Raid Turquoise. Prva tri leta so premagovali valove Indijskega oceana v bližini Sejšelov in Atlantika v bližini Karibov z gumenjaki znamke Silinger 650, katere so poganjali Mercuryjevi Optimax 150. Leta 2004 pa je kot glavni dobavitelj gumenjakov postal Cantieri Capelli iz Italije s kvalitetnimi in robustnimi Tempest 750, katere so poganjale visoko zmogljive Yamahe V-max 250. Leta 2005 se je dirka preselila v Brazilijo, zaključna pa je bila naslednje leto na Tajskem v Andamanskem morju.

7-dnevni, fizično in psihično vzdržljivostni izziv zahteva timsko delo, obvladanje navtičnih veščin in zdravo pamet. Rubson Raid Turquoise je vse prej kot dopustniško križarjenje. Visoko izurjene ekipe, sestavljene iz štirih članov, se srečujejo s težavami, kot so močno deževje, visoki valovi, navigiranje na odprtem morju, vročina,... Poleg svojih znanj in sposobnosti se zanašajo tudi na visoko kakovostne gumenjake Capelli, motorje Yamaha in vodoodporne materiale in izdelke Rubson, ki se vedno več uporabljajo v navtiki.

Rubson Raid Turquoise je dirka, ki jo mnogi primerjajo z rallyjem Paris-Dakar oziroma so jo zaradi vseh naporov, preprek in vremenskih pojavov s katerimi se ekipe srečujejo poimenovali Vodni Dakar Rally. Združitev človeka in čolna v boju proti razmeram na oceanih je v šestih letih tega dogodka pritegnilo ogromno medijsko pozornost. Raid Turquoise še vedno velja za ultimativni test navtičnega znanja in vzdržljivosti.